De Limburgse Vlaai als Streekproduct.

In 2022 is een aanvraag ingediend door  bakkers uit de beide  Limburgen om een Europese erkenning te krijgen als “STREEKPRODUCT”. Daarbij worden de volgende eisen aan het product gesteld:

Daarbij worden de volgende eisen aan het product gesteld:

1. Een Limburgse vlaai moet gebakken zijn binnen Belgisch of Nederlands Limburg.

2. De diameter is minimum tien en maximaal dertig centimeter.

3. De bodem moet gemaakt zijn van gistdeeg, is maximaal 1 cm dik, maar moet stevig genoeg zijn om als taartpunt uit de hand gegeten te kunnen worden.

4. Ongeacht de vulling moet de vlaai minstens 140 en maximum 1.400 gram wegen.

5. Per 1 kg bloem bevat het deeg minimaal 300 g vetstof, 350 g vloeistof (melk of water), 50 g suiker, 30 g gist (of een equivalent in vloeibare/droge gist) en maximaal 20 g zout. Een ei kan optioneel toegevoegd worden.

6. Mogelijke vullingen zijn: fruit, rijst- of griesmeel, crème/pudding of suiker. De vullingen en toplaag worden steeds meegebakken met de taart

7. De vlaai mag niet diepgevroren worden na het bakken, de fruitvulling wel.

Bron: Wikipedia

Limburgse kersenvlaai