OVERZICHT CURSUSSEN EN WORKSHOPS 2022Diverse soorten deeg  leiden tot diverse soorten cursussen.

De volgende cursussen en workshops staan gepland.

I. GISTDEEG

Op basis van gistdeeg organiseren wij de volgende workshops:

1. Basisbroden.

In deze les bakken de deelnemers bus- en vloerbroden. Daarbij besteden wij aandacht aan de diverse meelsoorten en begrippen, met als doel dat de deelnemer leert wanneer hij welke meel- of bloemsoort hij moet gebruiken voor het beste resultaat.

2. Luxe broden.

Dit zijn broden die gebakken zijn van verrijkt deeg.  Verrijkt deeg is deeg waaraan bepaalde producten worden toegevoegd zoals eieren, boter, olie enz. Veelal worden in deze broden vullingen verwerkt, hetzij zoete, zoals suiker en rozijnen, hetzij hartige, zoals olijven,  pesto. De mogelijkheden zijn vrijwel eindeloos.

3. Krokante broodjes.

In deze les ligt de nadruk op de techniek van het deeg maken en het onder stoom afbakken van de broodjes. Vervolgens komen enkele variaties aan bod. Bijzondere aandacht krijgt het bagnat broodje.

4. Zachte broodjes.

Ook bij het bakken van broodjes kan met het deeg gevarieerd worden.  Met name het luxe deeg leidt tot aantrekkelijke producten, zoals broodjes gevuld met banketbakkersroom of met kersen. Zwitserse koeken.

5.  Speciale broden.

In deze les komen enkele  bijzondere broden aan bod, zoals notenbroden mueslibroden, jagersbrood, pizzabodems, oriëntaalse broden, waarbij desgewenst naar eigen inzicht recepten kunnen worden aangepast.

6. Franse broden.

In deze les leggen we de nadruk op het bakken van stokbroden en enkele andere Franse broden. Daarbij wordt veel aandacht besteed aan het vormen van de broden.  Omdat deze broden een desem bevatten, maakt het starten van een eigen desem onderdeel uit van de les.II. GEKOOKT DEEG

Dit deeg is betere bekend onder de naam soezendeeg. Hierbij ligt de nadruk op het maken van het beslag, het bakken, alsmede op de fouten die hierbij gemaakt kunnen worden. Vervolgens komt het verwerken tot soezen en eclairs aan bod, daarom krijgt het vullen en afwerken van deze producten speciale aandacht.III.  VETDEEG

Na een korte theoretische inleiding beginnen de deelnemers met het maken van een deeg volgens een basisrecept voor koekjes, met variaties daarop. Indien men de basistechniek beheerst is men in staat om variaties op dit deeg te maken,  zoals amandelzanddeeg, chocolade zanddeeg, Bretons zanddeeg, linzerdeeg e.a..IV. VLAAIEN BAKKEN

Alhoewel bepaalde bronnen anders vermelden, wordt de vlaai aangemerkt als een typisch Limburgs product. Dat geldt zowel voor het Nederlandse als voor het Belgische Limburg. Er is zelfs in 2022 een aanvraag ingediend door  bakkers uit de beide  Limburgen om een Europese erkenning te krijgen als “STREEKPRODUCT”.  Algemeen en productinformatie

Hoe het ook zij.  Een vlaai moet gewoon lekker zijn. Het is daarbij van belang om de fijne kneepjes van het bakken te leren kennen. Deze zijn er,  zoals de wijze van kneden van het deeg en het binden van de fruitvullingen en andere. Deze onderwerpen behandelen we in de workshop “VLAAIEN BAKKEN”.

Elke deelnemer bakt een drietal vlaaien met verschillende vullingen.Bakkerij bijzondere broden

Contact

Heeft u vragen over een cursus of heeft u suggesties voor een workshop, laat het ons weten. Mogelijk kunnen we maatwerk leveren.

Inschrijven data en kosten

Klik voor deelname op inschrijven data en kosten.

Voor elk van de geagendeerde workshops bedragen de kosten € 47,50 inclusief BTW. De duur bedraagt 3 uur.

Inschrijven met  groep,  6 tot 8 personen, is mogelijk, alsdan kan het onderwerp van de workshop , alsmede de datum in overleg bepaald worden.

Heeft u speciale wensen, laat het ons dan weten.